Sigur Ros – Kveikur

28. jul 2013.

 
 

Ocena: 8/10

Izdavač:

XL Recordings

Godina:

2013

Format:

Album, CD

Trajanje:

9 pesama / 48 minuta

 
 
Sedmi po redu album Kveikur islandska grupa Sigur Ros realizovala je kao trio pošto je klavijaturista Kjartan Sveinsson napustio bend. Pevač Jonsi zajedno sa preostala dva člana poveo je grupu u mnogo opasnije vode nego što je to bio slučaj sa prethodnim CD-om Valtari.

Posmatrajući ga kao celinu novi album Kveikur predstavlja neku vrstu borbe između svetlosti i tame i pun je zastrašujućeg naboja.

Početna "Brennisteinn" kreće sa oblakom statičkog elektriciteta i teškog zvuka bas gitare i predstavlja ono što se može očekivati na celom albumu, a to je izmena tame i svetla, mračnih, pomalo zastrašujućih tonova, energične svirke ritam sekcije, nezemaljskih eteričnih vokala tenora Jonsija kao i melodije koje se probijaju kroz svu tu gužvu.

Dovoljno je pogledati pomalo zastrašujući spot za početnu numeru, da bi se posle druge pesme "Hrafntinna" sa duvačima i gudačima, koja zvuči pomalo himnično, odjednom pojavio singl "Isjaki" koji se uz sve instrumente, gitare naročito, kreće u pravcu prave pop pesme koja odmah zaokuplja pažnju i ulazi u uvo. Sam spot za "Isjaki" je vrlo minimalistički, gledalac prosto ne zna šta vidi u spotu.

Sledeća "Yfirbord" je dosta mirnija iako psihodelična sa Jonsijevim tradicionalnm vokalom. Ipak i tu oblaci statičke energije probijaju a ritam sekcija nema mira pa s vremena na vreme ubrzava pesmu, rascvetavajući je da bi završila sa mirnim duvačima, procesovanim vokalom čime totalno zbunjuje slušaoca.

"Stormur"
počinje sa klavirom, melodičnim pevanjem Jonsija, a ritam sekcija lomi li lomi u pozadini. Tu su i gudači ali to je sve veoma gusto postavljeno tako da slušalac biva usisan u taj zvučni kovitlac. Uz "Isjaki" ovo je najmelodičnija pesma na albumu.

Naslovna "Kveikur" počinje sa distorziranim, pomalo industial gitarama a nastavlja se militantnim ritmom i prigušenim vokalima a završava se u masi buke.

"Rasfstramur" je pastoralna kompozicija sa narastajućim violinama ali ritam sekcija i dalje čini svoje neuzaustavljivo napredovanje. Da li tu ima uticaja My Bloody Valentine ili ne, pitanje je sad.

"Blaprađur" počinje kao prava balada, ali u pozadini se čuje režanje instrumenata. Dakle nikad mira, daleko od onih prvih radova grupe i albuma Von i Aegytis Byjrun.

Napokon poslednja numera, instrumental "Var" donosi malo predaha i predstavlja pravu oazu mira uz klavir i gudače. Smiraj, spokoj, nakon ovako uznemirujućeg albuma.

Sigur Ros su doneli dobru i hrabru odluku da krenu novim pravcem. Neko će ovakav zvuk grupe i album da prihvati, neko neće. Kao što i sami vidite, ja jesam.



slobodan vlaketiĆ

 
 

recenzije


Queens Of TheStone Age
...Like Clockwork
(Matador)

David Bowie
The Next Day
(Columbia)

Nick Cave & Bad Seeds
Push The Sky Away
(Bad Seed Ltd)

Bob Dylan
Tempest
(Columbia)

Patti Smith
Banga
(Columbia)

PiL
This is PiL
(PiL Official)

Jack White
Blunderbuss
(XL/Third Man)

Dr John
Locked down
(Nonesuch)

Bruce Springsteen
Wrecking Ball
(Columbia)

Leonard Cohen
Old Ideas
(Columbia)

Tom Waits
Bad As Me
(ANTI-records)

Emmylou Harris
Hard Bargain
(Nonesuch Records)

Fleet Foxes
Helplessness Blues
(Sub Pop)

Lucinda Williams
Blesses
(Lost Highway)

R.E.M.
Collapse Into Now
(Warner Bros. Records)

Wire
Red Barked Tree
(Pink Flag)